Toetust on juurde võitnud Isamaa, kuid kaotanud Eesti 200 ja Keskerakond

Oktoobrikuise erakondade toetuse küsitluse andmetel on võrreldes septembriga toetust kasvatanud Isamaa (septembris toetas Isamaad 23% ja oktoobris 27% valimiseelistust omavatest täisealistest Eesti kodanikest). Alates 2023. aasta novembrist (ehk tänaseks juba ligi aasta) on Isamaa püsinud erakondade reitingutabelis esikohal (varem oli liidripositsioonil Reformierakond).

Kui septembris Eesti 200 toetus (peale juhivahetust) suurenes, siis oktoobris on toetus taas vähenenud (septembris 6% ja oktoobris 4%). Samuti on taas vähenenud Keskerakonna toetus, mis suvekuudel oli kerges kasvutrendis (septembris 13% ja oktoobris 9%). Ülejäänud erakondade toetusnäitajad võrreldes septembriga oluliselt muutunud pole. Koalitsioonierakondadest on kõrgeima toetusega Reformierakond (18%), kuid palju madalam pole ka Sotsiaaldemokraatliku Erakonna toetus (16%). Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) toetus on 11%, ning neist lahku löönud uue erakonna Eesti Rahvuslased ja Konservatiivid (ERK) toetus 2%. Parlamendivälistest erakondadest ainsana ületab valimiskünnist Parempoolsete toetus, mis püsib jätkuvalt 6% juures. Erakonda KOOS toetab 3%, Eestimaa Rohelisi 1%, ning muid erakondi kokku 1% valimiseelistust omavatest Eesti kodanikest, 2% annaks hääle üksikkandidaadile.

Kokkuvõttes on koalitsioonierakondade kogutoetus oktoobris 38% ja opositsioonierakondadel 47% (septembris vastavalt 40% ja 48%). Parlamendiväliste erakondade kogutoetus on oktoobris 13% (septembris 11%).

Oktoobrikuine küsitlus toimus perioodil 1. – 10. oktoober 2024. Üle-eestiliselt küsitleti 886 vähemalt 18-aastast Eesti kodanikku. Ankeetidest 50% koguti telefoni- ja 50% veebiküsitlusega. Erakondade toetusnäitajate arvutamisel on aluseks võetud valimiseelistust omavad vastajad.